REVIEW CLOSE-UP FILTERS


Ik heb een geweldige lens, de 50mm, echt mijn favoriet! Het enigste nadeel is dat je niet van heel dichtbij kunt fotograferen omdat hij dan niet scherp stelt. Iedereen met een 50mm lens begrijpt vast wat ik bedoel. Daarom bestelde ik een aantal dagen terug een setje close up filters. Ik vind het namelijk heel leuk om foto's te maken in de natuur van mooie bloemen of insecten!

Met een close up filter maak je van een normale lens eigenlijk een macrolens. Zo hoef je geen speciale macrolens te kopen, want die zijn vaak vrij prijzig. Een close up filter verkort de brandpuntsafstand van de lens waardoor je je camera dichterbij het onderwerp kunt houden. Je kunt het ook vergelijken met de werking van een vergrootglas. Dit is heel handig voor macro fotografie.

Je kunt de filter gewoon voor op je cameralens draaien. De maat van de filter die je moet hebben, is wel afhankelijk van de diameter van je lens. Dit staat vaak aan de zijkant van de cameralens geschreven.


Ik bestelde op deze website een close up filter setje van 52mm. Dit zijn filters van +1, +2, +4 en +10. Hoe hoger het getal hoe dichter je bij het onderwerp kunt komen. De filters zijn van hoogwaardig glas en hebben een metalen frame. Ze worden geleverd in een heel handig opvouwbaar tasje. Voor elk filter is een apart vakje waar je ze in kunt schuiven. Voor dit setje betaalde ik €18,99. Prima te doen dus!


Toen ik het setje binnen had ben ik meteen naar buiten gegaan om ze te testen want het was gisteren prachtig weer! Ik wou eigenlijk graag insecten fotograferen, maar die leken op de één of andere manier van de aardbodem te zijn verdwenen. Die hadden vast geen zin om model te zitten! Ik heb alle filters op volgorde getest. Hieronder zie je het resultaat.


Zonder filter


+1 filter


+2 filter


+4 filter


+10 filter

Een close up filter zorgt er dus voor dat je een onderwerp dichterbij kunt fotograferen. Zonder zo'n filter heeft je camera een minimale afstand nodig om scherp te kunnen stellen. Vaak is dit 40-50 cm of meer, afhankelijk van de lens die je gebruikt. Je kunt de filters ook nog op elkaar draaien, zo kun je nog dichterbij komen.

Ik ben heel erg benieuwd hoe dit uitpakt bij het fotograferen van insecten. Dat ga ik zeker eens proberen!

Maak jij wel eens macro foto's?

15 opmerkingen:

 1. Wauw wat een prachtig resultaat! Ik heb al een tijdje zo'n macrolens op mijn wishlist staan, deze set van vier is erg mooi! Als je van deze vier filters, 1 filter moest kiezen, voor welke zou je dan gaan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik ben er erg tevreden over! Ben heel benieuwd hoe het bij andere onderwerpen uitpakt, ga ik zeker gauw proberen. Het resultaat zul je op de blog wel voorbij zien komen :) Ik vind de +2 en +4 het fijnste! Hoe groter het getal hoe kleiner gedeelte je hebt om scherp te stellen, dus dat is best lastig bij +10 bijvoorbeeld.

   Verwijderen
 2. wauw! ik wil er ook!

  www.iamafashioneer.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super mooi! De effecten die je ervan krijgt zijn echt suuuper

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede tip zeg, ga ik zeker ook uitproberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgensmij is dit precies waar ik naar op zoek ben! Je ziet echt een groot verschil

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, echt super fijne filters! Heel leuk voor macro fotografie :)

   Verwijderen
 6. Hoi Kim, ik heb je genomineerd voor de Very Inspiring Blogger Award. Wat het inhoud kun je zien op http://www.sennacamara.blogspot.nl/2014/04/very-inspiring-blogger-award.html Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Senna,

   Wat super lief dat je mij genomineerd hebt voor de very inspiring blogger award! Dat had ik niet verwacht hihi. Heel leuk, dankjewel!

   Ook heel leuk om de feitjes over jou te lezen! :)

   Liefs, Kim

   Verwijderen
 7. Deze wilde ik ook bestellen, alleen lukte het niet omdat ik niet met Paypal kon betalen :c

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt ze ook op nederlandse webshops kopen, dat heb ik ook gedaan. Op eBay betaal je zo'n 10 euro met Paypal inderdaad. In NL ongeveer 25 euro inclusief verzenden. Ik wou zelf ook niet beginnen aan Paypal, dus heb er voor gekozen wat meer te betalen :)

   Verwijderen
 8. Ik wil heel graag een 50 mm lens! Dan ga ik zeker ook zo'n setje aanschaffen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zeg doen! Zul je geen spijt van krijgen :)

   Verwijderen