EEN KLEIN WOORDJE MET GROTE BETEKENIS


Het is 5 mei, bevrijdingsdag, de dag waarop iedereen zich extra dankbaar mag zijn dat we vrij zijn. Een klein woordje met een grote betekenis, die betekenis zal voor iedereen anders zijn.. 

De dag begint met een openingsconcert voor senioren, langzaam worden alle lege plekjes en stoelen bezet door de oudere mensen. Oudere mensen die de oorlog hebben meegemaakt, oudere mensen die de bevrijding destijds hebben meegemaakt. Ze worden voorzien van een boekje met songteksten, een bekertje koffie of thee en voor diegenen die het koud hebben zijn er dekentjes geregeld. Voor mij zie ik een oudere vrouw en man. Ik denk haar man. Hij zit in een rolstoel en zij staat naast hem tijdens het zingen van het Wilhelmus. De vrouw wrijft in haar ogen en ik kan zien dat ze emotioneel is. Even sta ik stil bij het feit dat deze mensen de oorlog hebben meegemaakt en dat deze dag voor hun waarschijnlijk een veel diepere betekenis heeft..

Na het zingen van het Wilhelmus tellen we met zijn allen af en word het bevrijdingsvuur ontstoken. De muziek begint en er worden liedjes van vroeger gezongen. Bij één van de laatste nummers zie ik de man in de rolstoel voor mij enthousiast mee klappen. Mooi om te zien hoe de ouderen hier van genieten.

Een uurtje later verlaten de senioren het terrein en worden de stoeltjes opgeklapt en opgeborgen. Jeugd stroomt binnen voor het optreden van Nielson. Zijn muziek brengt me terug naar de tijd dat ik mijn vriendin leerde kennen. Samen zingen we wat mee en lachen we naar elkaar. Boven mij zie ik een blauwe lucht en het nummer 'Als ik naar je kijk' klinkt in mijn oren. Wat een heerlijk begin van deze dag!

We maken een rondje over het festival terrein en maken een praatje met een aantal mensen. Bij een standje van het KWF worden we aangesproken en smeren we onszelf in met zonnebrand. De jongen verteld ons dat het vandaag 25 graden gaat worden, maar daar geloof ik niet zoveel van. Ik had immers de weersverwachting nog bekeken en die gaf aan dat het s'ochtends een beetje bewolkt zou zijn en in de middag zwaar bewolkt. Maargoed, beter het zekere voor het onzekere. Wij waren ingesmeerd!

De tijd vliegt voorbij en opeens besef ik me dat Jacqueline Govaert zou optreden. Ik was bang dat we dat gemist hadden maar gelukkig waren we nog op tijd. We halen wat te drinken en banen ons een weg door de mensen massa. We zien een stukje groen gras tussen alle mensen en plastic bekertjes, daar nemen we plaats. De meerderheid staat, maar wij gaan zitten. Tussen de mensen door zie ik Jacqueline achter een piano en voor mij zie ik haar op een groot scherm. Mijn jas zit inmiddels allang in mijn tas en mijn zonnebril zit op mijn neus, want het is prachtig weer! Mijn vriendin ligt in het gras te genieten van het zonnetje, ze zegt me dat dit vrijheid voor haar is en kriebelt zachtjes over mijn rug. Ik zit naast haar met een lach op mijn gezicht en hoop dat Jacqueline het nummer Simple Life ook gaat spelen. Het nummer gaat over genieten van de simpele dingen die elke dag gebeuren. Iets waar ik steeds vaker bij stil sta. Één nummer later hoor ik 
"Be helpless, be grieved, be broken, be incomplete, be patient, be keen, be mine, be all you need. But live a simple life with me, with me."Ik sluit mijn ogen, voel de zon op mijn huid branden en geniet van het moment.

Ik voel me gelukkig en misschien wel het belangrijkste vandaag, ik voel me vrij!

12 opmerkingen:

 1. Super leuk! Het was zo'n fijne dag! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi geschreven! Ik vind je lay-out trouwens echt heel mooi. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Had die man in een rolstoel een rood shirt aan? Zo ja: dan zaten wij ZO DICHT bij elkaar! Ik zat ook achter die man namelijk. Ik vind het zooo leuk dat je een vriendin hebt trouwens. Fijn dat je je vrij voelde!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei dat weet ik niet, hij had een dikke jas aan dus dat kon ik verder ook niet echt zien. Ik zat aan de rechterkant van het podium en dan bijna helemaal links, waar je zeg maar niet verder kon vanwege de hekken. Jammer dat we elkaar niet gezien hebben!

   Aah dankjewel, lief van je!

   Verwijderen
 4. Wat ontzettend mooi geschreven :)! Ik voelde me ook vrij, heerlijke dag was het!

  BeantwoordenVerwijderen