DANKBAARHEID


"Dankbaarheid is één van de meest krachtige emoties van geluk. Het schijnt dat mensen die regelmatig hun dankbaarheid uiten gelukkiger zijn."

Dankbaarheid kan voor iedereen wat anders betekenen. Voor mij betekend dankbaarheid onder andere: dingen van een positieve kant bekijken, waardering, dingen niet vanzelf sprekend zien en alle mooie dingen waarbij je normaal niet zo snel stil staat.

Ik ben al bijna een halfjaar bezig met elke dag dankbaar zijn. Hierdoor ben ik mij veel bewuster van alle mooie dingen en alle dingen die normaal zo vanzelfsprekend zijn. Op dagen dat ik me minder goed voel, kijk ik soms terug naar mijn project en dan word ik meteen een stuk vrolijker en positiever. Er is elke dag wel iets om dankbaar voor te zijn je moet het alleen even vinden of realiseren.

Dankbaar zijn heeft veel voordelen:
  • Hoe vaker je dankbaarheid uit, hoe minder negatieve emoties je hebt.
  • Dankbaarheid helpt je door lastige periodes heen. Door te focussen op wat er wel goed is wordt het wat makkelijker.
  • Als je dankbaar bent, ben je eerder geneigd om anderen te helpen.
  • Dankbaarheid zorgt ervoor dat je veel meer geniet van de dingen die je meemaakt in je leven en hier ook bij stil staat.
  • Het vergroot je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Wanneer je dankbaar bent voor de dingen die anderen voor jou over hebben, en de dingen die je bereikt voel je je meer de moeite waard.
  • Door dankbaarheid te uiten worden sociale banden sterker. Belangrijke mensen lijken minder vanzelfsprekend en je beseft hoe belangrijk ze voor je zijn.

Dankbaarheid toepassen in je leven is eigenlijk heel makkelijk. Je kunt bijvoorbeeld ergens opschrijven waar je dankbaar voor bent. Dit kun je één keer in de week doen, maar ook iedere dag of één keer in de maand. Op deze manier ben je er veel bewuster mee bezig. Je kunt ook net als mij een foto project doen, ik maak elke dag een foto van iets waar ik dankbaar voor ben genaamd: 365 Grateful. Bij de categorieën aan de rechterkant, vind je alles posts met foto's van dit project.
Je wordt echt gelukkiger als je je dankbaarheid uit. Maakt niet uit hoe. Wees dankbaar voor die mooie zonsondergang, de natuur, tijd door brengen met de mensen die je lief hebt, spelen met je hond, een koud ijsje op een warme zomer dag. En laat mensen vooral weten dat je ze waardeert.

Be grateful!

3 opmerkingen: