DIY BOKEH FILTER MAKEN


Bokeh? Wat is dat? Bokeh is eigenlijk het tegenovergestelde van scherptediepte. Scherptediepte zijn de scherpe delen in een foto en bokeh de onscherpe wazige delen op de foto. 

De lichtpuntjes in een foto kunnen zorgen voor een mooie bokeh. Wanneer je een klein diafragma getal gebruikt zie je dit het beste. Er ontstaan dan cirkels in de achtergrond. Van die cirkels kun je ook hele leuke andere figuurtjes maken. Dit kun je doen doormiddel van een bokeh filter. Je kunt deze heel makkelijk zelf maken en vandaag laat ik jullie zien hoe ik dit heb gemaakt.

Op internet staan verschillende manieren om dit te maken, maar ik vond dit één van de beste manieren om hem te maken. De 'behuizing' hoef je maar één keer te maken en daarna kun je heel makkelijk van figuurtjes wisselen.


Stap 1. 
Wat heb je nodig? Stevig papier - Potlood of pen - Schaar - Liniaal - Lint of elastiek - Een klein schaartje of mesje.

Stap 2.
Maak een vierkant van 16 x 16 cm en knip deze uit.

Stap 3.
Teken lijnen van de ene naar de andere hoek en een kruis. In totaal zet je dus 4 lijnen.

Stap 4.
Pak de lens die je hiervoor wilt gebruiken. Ik koos voor mijn 50mm. Plaats hem in het midden. De doorsnede van de lens is ongeveer 7cm dus hier kun je rekening mee houden, zo komt hij precies in het midden. Trek er vervolgens een lijn omheen.


Stap 5.
Maak een vierkantje rond het middelpunt van 2x2 cm. Ik heb hem voor het gemak even in gekleurd, omdat we dit vierkantje straks uit gaan knippen.

Stap 6.
Maak hieromheen een vierkantje van 4x4 cm.

Stap 7.
Teken snij lijnen in de hoeken.

Stap 8.
Maak een achthoek van je vierkante papier.


Stap 9.
Knip het papier in bij de streepjes.

Stap 10.
Vouw de flapjes naar binnen.

Stap 11.
Knip het middelste vierkantje van 2x2 cm uit en maak een gleuf bij de snijlijnen. Daar kun je straks het figuurtje inschuiven.

Stap 12.
Haal uit een ander papier vierkantjes van 4x4 cm. Hieruit haal je een klein figuurtje. Ik heb gekozen voor een hartje, maar je kunt natuurlijk elke vorm maken die je maar wilt. Hartjes, vierkantjes, sterretjes, zonnetjes, wolkjes, muzieknootjes etc. Het is belangrijk dat het figuurtje zo klein mogelijk is. Met een klein nagelschaartje of met een mesje kun je het beste resultaat krijgen.


Stap 13.
Schuif het vierkantje in de gleufjes.

En als laatste vouw je hem om je lens, een strik of elastiekje erom en klaar is je Bokeh Filter! Als je je afvraagt waarom mijne ineens niet meer roze met stipjes is.. Ik had papier gebruikt waar de ene kant dus roze met stipjes is en de andere kant een bloemenprint.


Hierboven zie je het verschil tussen de 'gewone' bokeh, dus zonder filter en de bokeh met deze filter. 

Heb jij dit al eens gemaakt of ben je van plan het te proberen?

9 opmerkingen:

 1. Wauw, wat leuk! Echt knap gedaan! Hahaha, ik verwonder me er echt over dat het zo 'makkelijk' is?! Ik dacht dat je zoiets alleen later kon doen, met een bewerk programma! Ik heb zoiets dus nog nooit gedaan, maar wie weet dat ik het eens ga proberen! Liefs, Stella.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat ontzettend leuk bedacht zeg! liefs x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gaaf! Wist helemaal niet dat je dat zelf zo eenvoudig kon maken! Misschien dat ik het nog eens ga proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super leuk zegg! ziet er echt zo leuk uit! ga het ook maar eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb het net geprobeerd en heb er een klein rondje in gemaakt, maar als ik door mijn lens kijk, zie ik alleen zwart en mijn beeld door het rondje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bokeh heeft van zich zelf al een ronde vorm, zoals je op een van de onderste foto's kunt zien. Als je andere figuurtjes wilt moet je daar dus een vormpje van uitsnijden, zoals ik gedaan heb met het hartje. Voor de rondjes heb je dus geen filter nodig. Het is wel belangrijk dat het niet scherp is, zodat je die bokeh krijgt. Je kunt dan het beste handmatig scherpstellen, en je maakt dus eigenlijk een onscherpe foto. Ik heb voor deze foto's gebruik gemaakt van het licht wat door de bladeren van de boom komt, maar kerstlampjes of andere lichtjes werken hier ook heel goed voor. Je kunt ook een voorwerp ver van de achtergrond plaatsen en hierop scherpstellen, zo krijg je ook de bokeh in de achtergrond :)

   Verwijderen