ALLERGISCH VOOR KOU


Jaren terug, aan het einde van mijn basisschool tijd had ik er voor het eerst last van. Het was lekker weer en we gingen die dag zwemmen in een meer met de famlie. Ik zat een hele tijd in het water, dat denk ik niet heel warm is geweest. Toen ik uit het water kwam was mijn hele huid dik en zaten er bulten op alle plekken die niet bedekt waren met badkleding. Ik had het idee dat ik flauw zou vallen. Of ik ook daadwerkelijk flauw ben gevallen weet ik niet meer, maar ik weet nog wel dat ik op een bankje lag. We waren allemaal geschrokken, hadden geen idee wat dit te betekenen had en besloten om meteen naar een weekendarts te gaan. 

Eenmaal bij de arts had ik volgens mij nergens meer last van. Er werden een paar testjes op mij gedaan. Ik kreeg ijsblokjes op mijn huid om te zien of er een reactie kwam, maar die kwam niet. De arts kon mij daarom niet vertellen wat het was. Ik moest mijn voeding in de gaten houden om te zien of daar misschien het probleem zat. Hier kwam verder niks uit. Een tijdje later ben ik zelf gaan speuren op internet en kwam ik erachter dat het koude allergie moest zijn, dat kon haast niet anders. Alle verschijnselen kwamen overeen al leek er bij de arts geen reactie te komen op de ijsblokjes test.


Veel mensen denken dat ik een grapje maak als ik vertel dat ik koude allergie heb. Ik denk dat de meerderheid niet van deze allergie af weet, dus daarom leek het mij interessant om hier wat over te vertellen. Nu ik dit schrijf heb ik er last van op mijn voeten, terwijl ik gewoon sokken draag, binnen zit en het zonnetje buiten schijnt. In deze periode van het jaar heb ik er denk ik wel het meeste last van.

Koude allergie is een reactie op je huid die je krijgt wanneer je in contact komt met kou. Je krijgt dan ontzettende jeuk op de plaats waar je huid koud is. Het word rood, zwelt op en er ontstaan allemaal bulten. Je kunt het zien als muggenbulten, maar dan veel erger. Het vervelende is dat je het zelf dus niet eens koud hoeft te hebben, het gaat echt om de huid die koud word. Zodra je huid het weer warmer krijgt verdwijnen de symptomen. Vaak duurt dit een kwartier tot halfuur.

Ik krijg last van deze allergie als ik een tijd buiten ben met fris weer, koude wind, op de fiets etc. Vooral in mijn gezicht, mijn wangen, keel, hals en oren, plekken die je niet echt kunt bedekken. Ook binnen heb ik er wel eens last van, dan zijn het vaak mijn voeten waar de bulten onstaan. Tijd voor lekker warme sokken dus!


Ik weet nu dat als ik veel last heb van de koude allergie dat ik dan naar binnen moet gaan om weer op te warmen, zodat alles weg trekt. Stel ik zou dan gewoon buiten blijven dan kunnen er ook ernstige reacties komen zoals hartkloppingen, bewustzijnsverlies en er kan zelfs een anafylactische shock optreden. Dit verklaart dus ook waarom ik die eerste keer het idee had dat ik flauw ging vallen. Gelukkig weet ik nu hoe ik er mee om moet gaan, maar het blijft een lastige allergie.

Heb jij wel eens gehoord van koude allergie?

39 opmerkingen:

 1. Dat moet wel een hele vervelende allergie zijn, zeker nu de koude dagen er aan zitten te komen! Ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord, ik wist niet dat dit bestond!
  Ik hoop dat je alsnog ooit van je allergie af geraakt!
  Liefs <3 (mooie foto's trouwens!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is niet altijd een pretje in deze periode van het jaar. Er zijn drie vormen van deze allergie Bij de 'gewone vorm' van deze allergie kan het 5 tot 9 jaar duren. Ik denk dat ik het al zeker 10 jaar heb, maar wie weet dat het ooit overgaat :) Dankjewel!

   Verwijderen
 2. Nee, daar had ik nou nog nooit van gehoord! Wat een stomme allergie om te hebben, zeg, vooral met de herfst en winter op komst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja.. maar wel een goed excuus om binnen lekker warme chocolade melk te drinken tijdens een boswandeling haha!

   Verwijderen
 3. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het lijkt me echt heel vervelend! Zelf heb ik wel heel snel last van enorm koude handen en koude voeten, maar dat is een stuk minder ernstig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben verder ook best wel een koukleum, dus ik snap wat je bedoelt haha!

   Verwijderen
 4. Mijn moeder heeft dit ook! Zij werd ervoor behandeld in Eindhoven en heeft haar laten vertellen dat maar 100 mensen in heel Nederland dit hebben en dat het dus best zeldzaam is. Ze heeft precies dezelfde verschijnselen als jij en heeft daarom ook een auto aangeschaft voor in de winter. Ook is ze een keer flauw gevallen. Maar na een tijdje binnen in de warmte ging alles weer goed. Nu heeft ze een speciale spuit die ze altijd bij zich moet hebben. Mocht er iets fout gaan door de kou dan moet zij / of wij, deze spuit gebruiken, heb jij niet zo'n spuit?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dat is zeker zeldzaam dan! Ik ken ook verder niemand die dit heeft en bijna niemand kent deze allergie. Aah oké, dat is handig! Nee, zo'n spuit heb ik niet. Ik ben na die allereerste keer dat ik er eigenlijk achter kwam (en ze mij niks konden vertellen over wat ik had) ook nooit meer bij de dokter of bij het ziekenhuis geweest voor deze allergie, dus ik wist eigenlijk ook niet dat er wel iets voor was. Gelukkig weet ik inmiddels wel wanneer ik er teveel last van heb of krijg en dan naar binnen moet gaan. Dus hopelijk zal zo iets niet nodig zijn. Bedankt voor het delen van het verhaal van je moeder! :)

   Verwijderen
 5. Van Hitte uitslag heb ik wel gehoord, maar van kou niet. Lijkt me heel vervelend. Een goede rede om eens naar een heerlijk warm land te emigreren ;).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij ook een reden waarom ik niet snel op wintersport of naar een kouder land zou gaan! Al lijkt dat me best een keer leuk..

   Verwijderen
 6. Wat interessant om te lezen, ik had hier nooit eerder van gehoord..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had hier nog nooit eerder wat over gehoord... dus ik vond het heel leerzaam om te lezen en heb vandaag zeker weer wat geleerd...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jeetje, nog nooit van gehoord inderdaad! Wat vervelend! Hopelijk gaat het een keer over! Succes de komende (koude) periode!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat grappig om dit te lezen, ik heb ook altijd kou-last. Jeuk over mijn voeten en benen, vooral na kou. Ik heb van de dokter een allergiepil gekregen, dat hielp echt heel goed bij mij! Weet alleen niet meer hoe die heet. Kun je nog eens naar vragen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je dan ook koude allergie of dat niet? Bedankt voor de tip! :)

   Verwijderen
 10. Heel interessant om te lezen! Ik heb precies dezelfde symptomen maar dan juist met warmte en trekt het niet snel weg. Eerst dacht ik dat het zonneallergie was, maar het ging echt alleen om de warmte. Gek genoeg is kou dan juist het enige wat helpt. Na mijn vakantie in Portugal was het zelfs zo erg dat ik een tijdje ben opgenomen in het ziekenhuis. Dat had ik echt nooit verwacht.

  Ik hoop in ieder geval dat je niet te veel last hebt dit najaar. Houd jezelf maar lekker warm, haha!

  Liefs,

  Lois

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik dacht ook meteen aan zonneallergie, maar dat is het dus niet? Wat gek.. Ben je er al achter wat het wel is? Of konden ze je dit niet vertellen in het ziekenhuis? Heftig zeg.. dat je een paar dagen opgenomen werd na ja vakantie. Dankjewel, ga ik doen! :)

   Verwijderen
  2. Officieel heb ik al mijn hele leven contitueel eczeem, zonder duidelijke oorzaak. Want volgens de velen testen heb ik geen enkele allergie. Maar zelf heb ik gemerkt dat als mijn huid warm wordt het extreem toeneemt. Maar mijn huid is ook gevoelig voor veel andere factoren. En ik herken mij in jouw verhaal, maar dan dus andersom. (:

   Verwijderen
 11. Ik had hier echt nog nooit van gehoord! Heel goed dat je er over schrijft! Het is natuurlijk vervelend maar door dat er amper bekendheid over is ook wel weer logisch voor hun dat ze er grapjes over maken. Die bekendheid is dus echt nodig! Want leuk is het zeker niet! En er kunnen ook nog heftige klachten bij komen kijken zie ik. Hopelijk word het een milde herfst en winter voor je! x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet echt dat andere mensen er grapjes over maken, maar meer dat ze het niet geloven. Dat zo'n allergie echt bestaat. Dankjewel Kimberly! :)

   Verwijderen
 12. Wow, wat een nare allergie! Ik wist niet dat het bestond inderdaad. Kun je er ook overheen groeien? Ik hoop het wel voor je. Vervelend dat je dan net in een land als Nederland woont. Nooit gedacht om eens te emigreren? :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn drie vormen van deze allergie Bij de 'gewone vorm' van deze allergie kan het 5 tot 9 jaar duren. Ik denk dat ik het al zeker 10 jaar heb, maar wie weet dat het ooit overgaat.. Nee, het is niet zo erg dat ik er niet mee kan leven, maar als ik met koud weer lang buiten ben is het gewoon heel lastig..

   Verwijderen
 13. Ik heb hier nog nooit van gehoord, maar wat moet dat vervelend voor je zijn! Ik hou niet van kou en blijf ook het liefste binnen, maar jij hebt geen andere keuze. Dan maar lekker gezellig binnen zitten met allemaal heerlijke winterknabbels en chocolademelk :).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan wel naar buiten, maar niet al te lang, want dan krijg ik er wel veel last van als het buiten fris is.. Maar inderdaad een goed excuus om zo nu en dan even een warme mok chocolade melk te drinken!

   Verwijderen
 14. Bah wat een nare allergie zeg! Heel eerlijk had ik hier nog nooit over gehoord. Goed dat je er over schrijft. Leren weer meer mensen er wat over :)

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 15. He bahh! wat een rot allergie! Kan me voorstellen dat het soms best lastig is.. (ik heb zelf een stof allergie + hooikoorts en ben allergisch voor katten en alles wat qua haar er op lijkt en vind dat soms als knap irritant) Hopelijk mag het voor je nog eens over gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, dat lijkt me ook geen pretje.. ik hoop het ook!

   Verwijderen
 16. Kim ik ben 75 jaar en heb sinds 2 jaar koudeallergie.Alleen mijn gezicht en hals maar dat is nu juist zo moeilijk te bedekken.Bij temperaturen beneden de 12 gr. moet ik oppassen en vooral met wind er bij (gevoelstemperatuur).Ik kreeg de raad om maar te emigreren!
  Op mijn leeftijd zou ik er niet meer van afkomen. Jouw positieve benadering is heel goed want op die manier kun je nog heel veel genieten van de tijd die je wel buiten kunt zijn.Dat er zo weinig bekend is merkte ik bij mijn dermatoloog .
  Hij had er moeite mee de juiste diagnose te stellen omdat hij in de afgelopen jaren niemand op zijn spreekuur had gezien met deze klacht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Gien, dat zijn inderdaad de lastige plekken! Dat meen je niet. Heb je er veel last van? Ik hoop dat het bij mij uiteindelijk weg zal gaan, en zo niet weet ik in ieder geval hoe ik er mee om moet gaan. Ja er is zeker weinig bekendheid over deze allergie, daarom konden ze mij toen ook niet vertellen wat ik had. Hopelijk heb je er niet al te veel last van en kun je nog wel genieten van het zo nu en dan buiten zijn!

   Verwijderen
 17. Bedankt Kim voor jouw reactie .Ik heb al heel wat afgezocht op internet en er is heel weinig over te vinden.Zeker als het om oplossingen gaat.Ik heb bij sommige aanvallen enkele dagen op bed gelegen met een vochtige doek op mijn gezicht om de brand en jeuk te verzachten.Als je dat een paar keer hebt gehad dan bedenk je je wel een keer voor je de deur uit gaat. Wat ik ook heb gemerkt is dat het er op lijkt dat de overgevoeligheid toeneemt bij iedere aanval. Dus zorg ik er nu voor dat ik een haarband over mijn voorhoofd heb,een sjaal tot aan mijn ogen en dan mijn capuchon erover. Geen gezicht maar dan kan ik snel de auto in en op de plaats van bestemming hetzelfde recept.
  Maar ik beklaag me zeker niet want het was veel erger geweest als ik jouw leeftijd had gehad toen het begon. En jij kunt er na verloop van tijd afkomen maar ik denk dat het verstandig is als je zo veel mogelijk voorkomt dat je een aanval krijgt.
  Heel veel sterkte gewenst door Gien Eveleens

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan! Ik vind het juist heel bijzonder om mensen te vinden die dit ook hebben en hier over te praten. Oei, dat klinkt niet goed. Ja, dat kan ik me wel voorstellen. Maar gaat de jeuk en branderigheid ook niet weg wanneer je opgewarmd bent? Zo erg heb ik het nog niet gehad gelukkig, alleen die eerste keer viel ik bijna flauw en zat k er helemaal onder. Ik zal dit zeker in gedachten houden! Vaak heb ik wel door wanneer ik er te veel last van heb of krijg en dan zoek ik gauw een warme plek op.

   Dankjewel en ook bedankt dat je jouw verhaal hier wilde delen! :)

   Verwijderen