DIY STIFTGEDICHTEN

Met het regenachtige weer de afgelopen week, zat ik veel binnen. Toen ik mijn to-do list had afgewerkt, verveelde ik me een beetje. Ik dacht terug aan iets wat ik voorbij had zien komen op de blog van Lauriette en besloot om dit ook eens te gaan proberen: Blackout Poetry.


In Nederland worden dit ook wel Stiftgedichten genoemd. Een stiftgedicht is een gedicht of tekst die ontstaat door het schrappen van woorden in plaats van ze te schrijven. Wat je hiervoor nodig hebt is een bladzijde uit een boek en een zwarte pen/stift of zwarte verf. Met een zwarte pen of stift schrap je de woorden die je niet wilt gebruiken, tot er wat moois overblijft. Je creĆ«ert dus eigenlijk een hele nieuwe tekst, zoals jij dat wilt. Je kunt er niet alleen mooie teksten en gedichten mee maken, maar sommige mensen maken er ook complete kunstwerken van (zie google afbeeldingen).

Hieronder zie je een aantal stiftgedichten die ik heb gemaakt. Ik heb dit nu een paar keer geprobeerd en het is in het begin toch wel even wennen en zoeken naar de goede woorden. Na een paar keer word het steeds leuker en makkelijker. Ik heb verschillende dingen uitgeprobeerd qua vormgeving.
  
Persoonlijk vind ik het mooiste als de bladzijde zwart is geverfd en je dus echt alleen de woorden ziet die er toe doen. Ik ga dit zeker vaker doen, het is een leuke en toch ook creatieve bezigheid!

Heb jij al eens een stiftgedicht gemaakt?

19 opmerkingen:

 1. Wedden dat als ik zoiets ga proberen, er totaal niks zinnigs uit komt? Hihi. Net wat voor mij. Maar het lijkt me wel ontzettend leuk om te doen. Dit onthoud ik! Liefs, Stella.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewoon proberen haha! Ik heb er ook wel een paar waarvan ik denk waar gaat dit over haha. Het is echt leuk om te doen! En als er uit de een nis zinnigs komt begin je gewoon met een andere :)

   Verwijderen
 2. Ik vind dit zo'n leuk iets! Ga het binnenkort ook maar eens proberen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Als je het geprobeerd hebt ben ik benieuwd naar het resultaat :)

   Verwijderen
 3. Wat een ontzettend leuk artikel vind ik dit! Ik heb 'm vandaag tussen mijn blogfavorieten gezet :D!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aah echt super leuk! Dankjewel Rosanne :D

   Verwijderen
 4. Oh wow, supergaaf! Dit wil ik wel eens proberen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat een grappig idee zeg! leuk voor in een lijstje aan de muur!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Welke teksten heb je gebruikt? Echt prachtige woorden. Leuk idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lijkt me leuk! Ga ik zeker eens proberen! Wat een leuke blog heb je! See u in Blogland!

  BeantwoordenVerwijderen