AUTOMATISCHE PILOOT

Laatst ging ik naar het centrum, oordopjes in, muziekje aan en fietsen maar. Toen ik bijna bij mijn bestemming was dacht ik "Gek eigenlijk, dat ik er nu bijna ben en deze hele weg gefietst heb, zonder dat ik er echt overna heb gedacht welke kant ik op moest." Dat is je automatische piloot.Ieder mens heeft zo'n 40 tot 60 duizend gedachtes per dag. Meestal gaan deze gedachtes over het verleden of over de toekomst. Ze gaan bijna nooit over het nu. Zonde eigenlijk, want het verleden is al geweest en de toekomst moet nog komen. Bizar, maar we kunnen zelfs 99% van onze dag doorkomen zonder "in het nu" te leven. Veel van onze handelingen gaan op de automatische piloot.

Tanden poetsen, eten, drinken, naar een bestemming fietsen, reizen met het openbaar vervoer, je mobiel ontgrendelen.. Een dag staat vol met automatische handelingen. Tijdens die handelingen denken we vaak aan andere dingen, waardoor je niet genieten kan van dat wat je op dat moment aan het doen bent en niet ziet hoe mooi of fijn het is.

Tijdens het fietsen zie je niet hoe mooi de herfstkleuren zijn, je proeft niet echt hoe lekker je eten of drinken is, je legt een weg af zonder echt om je heen te hebben gekeken, in de bus of trein mis je de mooie natuurgebieden waar je voorbij komt, je geniet niet van de warme zonnestralen op je huid, je hebt een gesprek met iemand maar achteraf weet je eigenlijk niet wat diegene echt gezegd heeft omdat je met je gedachten ergens anders zat..

Om meer in het hier-en-nu te zijn kun je proberen om 3 tot 4 keer per dag stil te staan bij de gedachtes die je op dat moment hebt, en waar je mee bezig bent. Probeer het gene wat je doet uit te voeren met volle aandacht, zonder dat je in je hoofd alweer bezig bent met de volgende stappen. Zelf ben ik ook iemand die meer in het nu zou moeten leven, dus wellicht is dit een goeie oefening voor mij!

Wat doe jij allemaal op de automatische piloot?

11 opmerkingen:

 1. Pfoe, een heleboel denk ik! Maar ook een hoop niet, wat eigenlijk wel zou moeten.. En dat is ook niet fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kun je een voorbeeld geven van wat eigenlijk wel zou moeten, maar je niet op de automatische piloot doet? Ik ben wel benieuwd :)

   Verwijderen
 2. Mijn broer is sinds een paar jaar blind, en gebruikt sindsdien onbewust veel meer andere zintuigen dan wij. Hij ruikt het fruit als we op de markt zijn, hij hoort vogels fluiten... Zo zonde dat wij dat - onbewust - laten liggen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat erg.. dat lijkt me heel moeilijk voor hem. Mooi dat hij toch nog van dat soort dingen kan genieten maar dan op een andere manier! Dat zouden wij ook vaker moeten doen..

   Verwijderen
 3. Ik ben ooit eens op automatische piloot door het rood licht gefietst. Sindsdien probeer ik beter op te letten. Vooral op de fiets is het leuk om even stil te staan en te genieten van alles om me heen. Verder ben ik er niet zo goed in. Autorijden gaat op automatische piloot, huishoudelijke taakjes, haken, knutselen, kleien,...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, ja het kan op sommige momenten ook nog gevaarlijk zijn dus.. Ja zeker fijn tijdens het fietsen of hardlopen.. vooral als het een beetje mooi weer is en je lekker in je vel zit.

   Verwijderen
 4. Mooi stuk! Ik probeer er op te letten, maar het is toch moeilijker dan het in eerste instantie lijkt! :(

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi geschreven! Ik heb het regelmatig als ik ergens heen moet met de fiets, dan fiets ik op automatische piloot ergens anders heen :')

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ja dat heb ik ook wel eens! Dan ben je zo met je gedachten bij andere dingen dat je ergens heen fietst waar je helemaal niet heen moest.

   Verwijderen
 6. Super leuk en interessant artikel! Ik heb dat zo vaak. Dan fiets ik ergens heen en vraag ik mezelf later af hoe ik in vredesnaam op mijn bestemming aangekomen ben. Ik ben dan zo met mijn gedachten ergens anders dat ik helemaal niet nadenk over links of rechtsaf.

  Ik heb trouwens ook wel eens een keer gehad dat het niet helemaal goed ging. Toen ben ik namelijk gewoon mijn huis voorbij gefietst omdat ik zo in gedachten was haha!

  BeantwoordenVerwijderen