IK NEEM DE FIETS WEL..


Auto rijden, iets wat ik nooit leuk heb gevonden en tot op de dag van vandaag nog steeds niet leuk vind. Ik wou eigenlijk niet eens beginnen aan rijlessen, maar heb dit toch gedaan. Hoe langer ik zou wachten, hoe enger het zou worden. 

Voor en tijdens rijles was ik altijd erg zenuwachtig, ik kon me daar van te voren heel druk over maken en nog steeds als ik weet dat ik eigenlijk de auto moet pakken. Ik fiets nog liever door de stromende regen dan dat ik de auto pak. Als ik een tijdje aan het rijden was en er ging niks mis dan werd ik steeds wat rustiger, maar zodra ik een foutje maakte zat ik meteen weer in de stress en werd ik heel zenuwachtig.


Mijn les auto reed op diesel. Dat is in de eerste plaats vaak een financiële keuze van de rijschool. Maar naast dit is het ook een voordeel bij een lesauto. Vooral doordat de auto niet zo snel afslaat, is diesel heel geschikt voor beginnende rijders. In plaats van gaspedaal en koppeling tegelijkertijd te moeten bedienen, kun je dan zelfs rijden op alleen de koppeling. Dat is makkelijker en de auto zal dus minder vaak afslaan. 

Laten we het maar niet over mijn theorie hebben, maar mijn praktijk examen haalde ik wonder boven wonder in één keer. Na het halen van mijn rijbewijs ging ik in onze auto rijden, deze rijd op benzine. Dit was en is nog steeds behoorlijk wennen. De pedalen zijn veel gevoeliger en ik moet opnieuw leren hoe ik gebruik maak van de koppeling en het gaspedaal. Ik kan nu niet alleen op de koppeling rijden, waar ik zo aan gewend was. En dat is dan ook meteen één van de grootste redenen waarom ik nu rij angst heb. Ik ben bang dat de motor afslaat, terwijl er meer verkeer achter mij staat. Bang om in paniek te raken wanneer ik alleen in de auto zit en er iets mis gaat. Bang om het overzicht te verliezen. Bang om een ongeluk te veroorzaken. Bang om in het donker te rijden. En aangezien ik dit al maanden niet gedaan heb misschien ook een beetje bang om in te parkeren en de snelweg op te gaan.

In de tijd dat ik nu mijn rijbewijs heb, ongeveer 1 jaar, heb ik nog maar twee keer echt alleen in de auto gereden. En maar een klein rondje, in mijn eigen vertrouwde omgeving. Ik rij te weinig en zou dit veel vaker moeten doen, maar ik kan me er zelf moeilijk toe zetten om ook daadwerkelijk in de auto te stappen en gewoon te gaan. Sinds een paar weekjes is mijn doel om elke week minstens één keer te gaan autorijden en dit gaat tot nu toe redelijk. Hopelijk krijg ik hierdoor beetje bij beetje mijn zelfvertrouwen wat betreft autorijden terug en word de angst minder. Ik hoop echt dat ik uiteindelijk gewoon relaxt in de auto zit en me geen zorgen meer maak over wat er allemaal fout kan gaan.

Wat is jouw ervaring met autorijden, tips?

28 opmerkingen:

 1. Ik heb al een aantal jaar mijn rijbewijs, en ik vind het vooral eng om naar plekken te rijden waar ik nog niet gereden heb. Al helemaal als het donker of druk is. Het lijkt me ook lastig als je het tijdens rijlessen anders geleerd hebt. Maar ik denk dat vooral veel rijden heel erg kan helpen. Ik heb een tijdje tijdens een stage best veel moeten rijden (dingen wegbrengen en ophalen), en toen vond ik dat helemaal niet zo eng. Nu rijd ik minder en vind ik het weer spannender. En proberen er niet te veel over nadenken voordat je gaat rijden kan ook helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat denk ik ook wel. Alleen vind het zo lastig om mezelf er toe te zetten om ook echt te gaan. Ik weet ook nooit waar ik heen moet rijden en durf eigenlijk ook alleen de bekende weg te rijden.. Ja dat kan ik me voorstellen.. Dankjewel ! :)

   Verwijderen
 2. Het komt wel goed. De keren dat ik bij jou in de auto zat gebeurde er ook niets. Vertrouw op jezelf! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kim,

  Ik snap echt precies hoe jij je voelt. Ik heb een lange tijd ook heel erg last van rijangs gehad en pakte inderdaad nog liever de fiets. Bij mij was op een gegeven moment de knop om, ik wilde niet langer afhankelijk zijn van het ov of mijn fiets. Ik ben toen gewoon gaan rijden en dat klinkt heel moeilijk en dat is het ook. Ik heb weleens in paniek ergens gereden maar als je jezelf dan toch weer rustig kan krijgen en het kan oplossen doet dat zoveel voor je zelfvertrouwen.

  Wat je ook kunt doen is eerst wegen gaan rijden die je kent met iemand naast je die je vertrouwd. Daarna diezelfde weg zelf gaan rijden, je kent hem nu en komt dan niet voor verassingen te staan. Op een gegeven moment ging ik ook denken, ik maak nog liever een ongeluk (alleen blikschade natuurlijk) dan dat ik de auto telkens laat staan. Dan heb ik het in ieder geval geprobeerd.

  Nu rij ik bijna overal alleen heen, en dat gaat niet altijd zonder zenuwen. Vaak ben ik van te voren nog zenuwachtig maar dat probeer ik weg te drukken door er niet aan te denken achter het stuur te gaan zitten en gewoon te gaan.

  Veel succes Kim,
  Als ik je nog ergens bij kan helpen, of als je tips/vragen wil hoor ik dat heel graag.

  Liefssss Joyce

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je berichtje Joyce! Toch fijn om te horen dat ik niet de enigste ben die hier last van heeft. Ik rij inderdaad vaak wegen die ik gewoon ken ik probeer steeds iets verder of langer te rijden als ik alleen ben. Ik vind het toch fijner als er iemand naast me zit, want als ik alleen ben ben ik bang dat ik niet meer wat wat ik moet doen als ik echt in paniek raak..

   Ja dat is ook wel weer zo.. Ik heb hem ook niet voor niks gehaald dus inprincipe zou ik het gewoon moeten kunnen..

   Hoelang heb jij nu je rijbewijs? En hoelang heeft het ongeveer geduurd voor je redelijk zonder zenuwen kon rijden? Ik hoop echt dat ik over een tijdje kan zeggen dat het een stuk beter gaat en dat ik niet meer sta te shaken als ik uit de auto kom..

   Dankjewel! xx

   Verwijderen
 4. Ik heb nu een jaar mn rijbewijs en nooit meer gereden. Niet omdat ik niet wil, ik wil graaag! Maar omdat ik geen auto heb. Ik kan maar 1 hand gebruiken en rijd daarom automaat, niemand die ik ken heeft een automaat. Ik twijfel nu zo wat ik moet doen. Nog een lesje nemen? Of dat pas doen als ik überhaupt een keer kan rijden? Maar nu ben ik bang dat ik alles verleerd ben! :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mag ik vragen waarom je maar 1 hand kunt gebruiken? Wat jammer dat je nooit meer hebt kunnen rijden! Ook niet in de auto van je ouders ofzo? Ik zou eerst inderdaad kijken wat de mogelijkheden zijn of je misschien af en toe in iemand zijn auto kunt rijden als je er zelf geen hebt. En als het dan niet lekker gaat, kun je altijd nog een lesje nemen. Kan me wel voorstellen dat je daar van voor bent.. Hopelijk komt alles goed! :)

   Verwijderen
 5. Wat herkenbaar! Ik heb al ruim 9 jaar mijn rijbewijs en ben nog steeds geen fan van autorijden.. Ergens weet ik dat ik prima kan rijden en dat hoor ik ook vaak, maar idd vooral alleen in de auto vind ik vreselijk. In het donker. Stoppen voor stoplichten, want stel je voor dat ie afslaat. Doodzonde eigenlijk! Ik rij ook veel te weinig ivm geen eigen auto..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, dit is zo herkenbaar :) Ik heb inmiddels al zeven jaar mijn rijbewijs (nu voel ik me oud) en bij mij is het echt steeds beter geworden. Op een bepaald punt moest ik nou eenmaal wel rijden, anders werd het onmogelijk om naar mijn werk te komen en als het moet, zet je je er echt wel overheen. Nieuwe bestemmingen vind ik altijd nog een beetje spannend, vooral omdat ik de situatie dan niet kan inschatten, maar ik weet inmiddels dat ik echt wel kan autorijden en dat dus ook wel overleef. Dus de enige, en beste tip: doe het gewoon, zorg dat je wel moet. Je kunt het :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaa.. ik moet ook gewoon. Heb mijn rijbewijs niet voor niks gehaald en het is zonde om er niks mee te doen. Hopelijk gaat het bij mij uiteindelijk ook beter! Dankje Anne! :)

   Verwijderen
 7. Ooh meid wat vervelend. Ik weet van mezelf nog wel dat het enorm lastig was om van diesel over te stappen op benzine. Misschien kun je er eens met iemand over praten en een doel bedenken waar je naar toe kunt streven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja echt lastig.. Ik praat er opzich wel over, maar uiteindelijk zou ik natuurlijk zelf de stappen moeten zetten.. Ik doe mijn best :)

   Verwijderen
 8. Mooie auto, maar je leert het wel. Ik reed met Diesel en Benzine en overleef het nog steeds, hopelijk komt alles goed! Natuurlijk is de fiets ook gezond he :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De auto op de foto is niet van mij, is eentje die hier in de buurt altijd staat haha. Ja dat is ook zo!

   Verwijderen
 9. Ik heb dit ook gehad... Je komt alleen over je angst heen door vaker in de auto te stappen. Ik had de keus of nat worden op de fiets (regen) of droog aankomen dmv de auto. Nou dan koos ik toch voor de auto want het roze papiertje heeft me klauwen met geld gekocht en het is zonde als ik het dan niet gebruik. Probeer een paar keer in de week een rondje te rijden en ga zo steeds een groter rondje rijden.

  Ik heb overigens 8x over mijn theorie gedaan, en heeeeeeeeeeeeeel veel rijles gehad. Maar wonder boven wonder ook in 1x mijn praktijk gehaald.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat denk ik ook.. Haha momenteel kies ik dan echt liever voor de fiets, maar dat zou natuurlijk niet zo moeten zijn.. Ik probeer nu minimaal 1x in de week een stukje te rijden en steeds iets verder/langer inderdaad.

   Ik heb er 5x over gedaan. ik had telkens 1 of 2 fouten te veel.. echt balen. Dat scheelt dan wel! :)

   Verwijderen
 10. Ik denk dat ik van ze lang zal ze leven niet eens ga beginnen aan rijlessen haha. Vind het nou al doodeng!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik herken jou berichtje helemaal: halleluja. Eindelijk iemand die ook niet van auto rijden houdt en het vermijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. He bah wat vervelend! Is het misschien een optie om bijv. minimaal 1 of 2 keer in de week met iemand die zijn rijbewijs al wat langer heeft te gaan "toren" en de dingen die je spannend vind te gaan oefenen? Toen ik mijn rijbewijs net had ging ik wel eens met mijn broer het industrieterrein op op een zondag of op een rustige dag het bos in, om te oefenen, bermpjes mee pakken, kijken hoe de auto reageert en dat soort dingentjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik probeer nu minimaal 1x per week in de auto te rijden samen met iemand of alleen, en dan steeds iets verder te gaan.. Hopelijk werkt dat :)

   Verwijderen
 13. Ik had tijdens lessen hetzelfde, moest daardoor zelfs zes (!) keer afrijden omdat ik te snel in de stress schoot, en het daardoor niet meer ging. Mijn ouders hadden toen nog een groot Pontiac-busje, een automaat, dus mijn rij-instructeur hamerde erop dat ik snel een eigen autootje moest kopen. Oh wat ben ik er blij om dat ik dat gedaan heb! Tegenwoordig vind ik autorijden heerlijk, ook omdat ik weet dat ik het kan.

  De enige tip die ik je kan geven is: veel, heel veel rijden, ook grotere afstanden. Ik had mijn autootje net twee weken toen mijn beste vriendin ging trouwen, ruim 100 km verderop, en ik kon er lekker zelf met de auto heen, en dat ging goed - voor mij deed dat ontzettend veel. Nog twee weken later was het grote feest voor vrienden, in België, en daar ben ik ook zelf heen gereden. Daarna was ik ook meteen over mijn rij-angst heen, want tja, als ik zelfs naar België kon rijden zonder dat er iets mis ging ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat geeft je zeker een goed gevoel denk ik! Fijn dat jij nu over je rij angst heen bent en gewoon relaxt in de auto kan zitten en het zelfs leuk vind! :) Hopelijk kom ik zelf ook ooit tot dat punt.

   Verwijderen
 14. Je kan er alleen vanaf door te gaan rijden. Kies rustige wegen uit en ga niet in de spits rijden en bouw vertrouwen op met de auto. En verkeer wat achter je staat? laat ze daar lekker staan. Als je afslaat (gebeurd de meeste mensen nog steeds zeker 1x per maand) dan zet je de motor weer aan. Dan wachten ze maar een minuutje langer bij het verkeerslicht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie! Het is inmiddels alweer bijna een maand geleden.. ik vind het zo lastig om me er toe te zetten.. Ik moet het gewoon doen! Ja, dat is ook zo :)

   Verwijderen
 15. Het belangrijkste van allemaal is het geloven in jezelf. Zolang jij van jezelf weet dat je het kan, lukt het ook! Alles heeft tijd nodig!

  BeantwoordenVerwijderen