IK BEN EEN CONTROL FREAK


De naam zegt het al. Als een control freak wil je graag alles onder controle houden. En ik ben daar wel een beetje één van. Ik wil graag alles in de hand houden en precies weten hoe en wanneer iets gebeurt. 

Ik maak vaak planningen en lijstje voor alle dingen die ik nog 'moet' doen of wat er moet gebeuren. Pas wanneer ik alle dingen van mijn to-do-lijstje heb afgestreept kan ik me ontspannen. Ik kan niet relaxen als ik weet dat ik nog van alles moet doen. Ik stel hoge eisen aan mezelf en misschien soms ook wel aan anderen. Ik heb een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Ik pieker veel en maak me zorgen over zaken die er nog helemaal niet toe doen. Ik raak geïrriteerd of word verdrietig als de dingen niet volgens mijn plan verlopen of als dingen niet verlopen zoals ik dat had gedacht of gehoopt. Ik laat sommige dingen of ontwijk ze, omdat ik geen controle heb over wat een ander zou zeggen of doen..

Maar wordt het daar nou beter van, door alles onder controle te hebben? En kan dat wel? Uiteindelijk heb ik alleen maar controle over mezelf. Het enigste wat ik wel kan doen is proberen om de controle los te laten. Me realiseren dat ik alleen controle hebt over zaken waar ik invloed op kan uitoefenen en dat zelfs dan niet alles gaat zo als ik gepland had. 

" You can't control everything. Sometimes you just need to relax and have faith that things will work out. Let go a little and just let life happen. "

Ben jij een controlfreak?

16 opmerkingen:

 1. Zo herkenbaar. Loslaten is een kunst...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik sluit me aan bij het clubje. En ik zou dus willen dat ik tips had over loslaten en dat soort frutsels, maar ik heb zelf ook nog niet helemaal -totaal niet- ontdekt hoe dat moet! Ik laat het je weten als ik plots een eureka moment heb! Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dan hoor ik het graag Stella! :) x

   Verwijderen
 3. *steekt hand op* Ja, hier nog één! Ergens is het prettig, omdat ik mijn zaakjes altijd op orde heb. Maar aan de andere kant heb ik ook nooit rust. En als ik dan dingen met rust laat, dan gaat het ook vaak mis! (Teamgenoten die er niets van bakken of afspraken niet nakomen). Lastig, lastig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor mij helemaal niet herkenbaar, en als ik het zo lees gelukkig maar.. lijkt me best stressvol.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is niet altijd makkelijk, maar op andere momenten ook wel weer fijn, zoals de reactie hierboven al beschrijft :)

   Verwijderen
 5. Dit is echt ontzettend herkenbaar, helaas!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Reacties
  1. Nee, jij ben echt het tegenovergestelde haha!

   Verwijderen
 7. redelijk herkenbaar, al ben ik in sommige gevallen ook wel weer makkelijk.. Maar vind het wel moeilijk om iets los te laten en iemand anders te laten doen als ik het zelf heel leuk vind, terwijl het veeeeeel handiger is als iemand helpt of het voor me doet.. Ik ben net een klein kind dat zegt ; seluf doen haha!

  BeantwoordenVerwijderen