WAT IK MEE KREEG TIJDENS EEN LES YOGA

Dinsdag avond deed ik voor het eerst mee met een lesje Yoga. Bij Yoga denk ik aan rust, moeilijke houdingen, ademhalingsoefeningen en zweverige muziek, maar wat ik me er precies bij voor moest stellen wist ik eigenlijk niet.. 

Ik heb het even opgezocht maar yoga is een effectieve, leuke, inspirerende en ontspannende manier om aan het evenwicht tussen lichaam en geest te werken. Dit word gedaan door oefeningen met het lichaam, de adem, visualisatie, ontspanning en meditatie. Het zorgt voor een betere lichaamshouding, lichamelijke ontspanning, vergroot het vermogen om te genieten in het nu, zorgt voor groter bewustzijn van je lichaam en geest, vermindert impulsieve reacties op emoties en gedachten en vergroot het voelen, denken, handelen en spreken vanuit het hart.

Tijdens de les deden we verschillende oefeningen met op de achtergrond rustige muziek. Aan het einde van de les mochten we gaan liggen op een matje met een dekentje over ons heen. We moesten ons helemaal ontspannen, de lichten gingen uit en we mochten onze ogen sluiten. Ondertussen vertelde de instructrice een verhaal. Toen ze begon dacht ik " Hmm, wat dit is.. geen idee " tot ze bijna bij het einde van het verhaal was. Ik was er echt even 'stil' van, al was het op haar stem en de achtergrondmuziek na al muisstil in de zaal. De boodschap die ze over wilde brengen, wil ik graag met jullie delen. Ze vertelde het een stuk mooier dan ik hieronder beschrijf, maar dit is hoe het verhaal ongeveer ging.Er was eens een vader die met zijn zoontje naar een ver land reisde waar ze gingen berg klimmen. Het jongetje wou stoer zijn en deed goed zijn best om het vol te houden, zodat zijn vader trots op hem kon zijn. Bijna bij de top van de berg brachten ze de nacht door in een hut. Het begon te sneeuwen. Het jongetje vroeg of ze morgen nog wel verder konden, maar daar maakte vader zich geen zorgen om. s'Ochtends vroeg kleurde de lucht vlammend rood. Toen de jongen wakker werd, zag hij door het raam de roodgloeiende hemel en de vlammende bergtop. En aangezien hij nog maar klein was, kon hij alleen door het bovenste deel van het raam kijken. Hij was bang. En af en toe werd het zwart voor het raam. Hij liep naar zijn vader, schudde hem wild heen en weer om hem wakker te maken en riep: "Papa, papa! Word wakker, word wakker. Het is het einde van de wereld!" De vader opende zijn ogen en ging rechtop zitten. Door het raam – dat voor zijn zoon nog te hoog was – kon hij wél alles duidelijk zien. Hij nam de hand van de jongen in de zijne en zei geruststellend: "Nee, mijn jongen, dat is niet het einde van de wereld. Dat is het begin van een nieuwe dag!" Hij tilde zijn zoon op zodat hij goed door het raam kon kijken. Nu zag het jongetje alles in een heel ander perspectief. "De lucht kleurt zo door de opkomende zon en het zwarte wat je voor het raam zag, dat was sneeuw die naar beneden viel doordat het verwarmd werd door de zon. Maak je geen zorgen, dit is niet het einde, maar een nieuwe begin."

En zo is het bij ons eigenlijk ook. We zien maar een klein deel van de werkelijkheid. En doordat beetje wat we zien, hebben we al snel een mening, oordeel of zijn we overtuigd van iets. Het beetje wat wij zien word onze 'waarheid'. Als we ergens met onze neus bovenop zitten, is ons gezichtsveld beperkt. Als er meer afstand is, zien we meer. We moeten verder kijken dan alleen het kleine beetje wat we zien en niet meteen een mening of oordeel over iets hebben waar we niet veel van weten of van hebben gezien..

Heb jij wel eens aan Yoga gedaan?

9 opmerkingen:

 1. Echt super toevallig; ik heb gisteren in mijn kamertje gewoon op de grond de eerste les van de 30 Day Yoga Challenge gedaan! En ik vond t echt leuk! Ik ben benieuwd wat het verschil is tussen thuis yoga doen en echt in een groep! Ik ben fan in ieder geval. En wat een prachtig verhaaltje! Liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat leuk haha! Ik vond het ook erg leuk om een keer te doen. Dankjewel :) x

   Verwijderen
 2. Ik zou wat vaker yoga moeten doen. Nu lees ik in de reactie voor mij over de 30 Day Yoga Challenge. Dat ga ik even op zoeken, lijkt me erg fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ahh wat tof dat je een lesje gedaan hebt, ga je er mee verder denk je? Ik ben ook een maand geleden begonnen met de 30 day yoga challenge en ben daarnaast ook yogales gaan volgen het is even wennen en af en toe denk je, waarom doe ik dit maar na een paar lessen lukt het steeds meer te ontspannen, heerlijk vind ik het !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de afgelopen twee weken aan verschillende lessen meegedaan om te kijken of ik die sportschool leuk vind, maar weet nog niet of ik daar ga beginnen of bij een andere. Ik vond het in ieder geval wel erg leuk! Wil dit zeker vaker doen als ik naar een sportschool ga waar ze deze lessen geven :) Haha ja herkenbaar! Het is even wennen.

   Verwijderen
 4. Wauw dat verhaal is prachtig. Dit had ik niet bij mijn lesje yoga. Ik wil altijd goed zweten en bij yoga heb ik dat niet. Dus ik vind het niet zo leuk

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik doe sinds een jaar ongeveer ook aan yoga. Regelmatig thuis via Youtube en sinds een paar maanden doe ik ook een sport waarbij het laatste half uur bestaat uit yoga. Ik vind het ook erg fijn en ontspannend. De laatste vijf minuten liggen wij ook altijd in het donker, maar bij ons is het dan vooral gericht op ademhaling.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Om het alleen te doen via Youtube lijkt me best lastig. Ja dat was bij ons ook zo, eerst de ademhaling en daarna het verhaaltje.

   Verwijderen