TEVEEL WIJN GEDRONKEN?

'Wat is dat?' 'Heb je je bezeerd?' 'Heb je eczeem?' zijn een aantal vragen die regelmatig aan mij worden gesteld. Zeker wanneer ik in een nieuwe omgeving ben met nieuwe mensen.


Ik heb het over wijnvlekken. Voor de mensen die dit niet kennen of niet precies weten wat het is, even een korte uitleg. Een wijnvlek is een aangeboren ontwikkelingsstoornis van de huid, waarbij er een toename is van de hoeveelheid bloedvaatjes in de huid. Ze komen vooral in de hals en in het gezicht voor. Ongeveer 0,5% van de bevolking wordt geboren met wijnvlekken, maar de aandoening is niet erfelijk. Een wijnvlek ziet eruit als een roze tot paarse verkleuring van de huid. Bij de geboorte ziet de vlek er vaak vlak en roze uit. Later kunnen de bloedvaatjes verder uitzetten, waardoor de wijnvlek donkerder en dikker wordt. 

Mijn wijnvlekken zitten op mijn linker onderarm zowel aan de binnen als buiten kant. Wanneer ik dus een shirtje draag met korte mouwen of zodra ik mijn mouwen opstroop zijn ze meteen zichtbaar. Ik krijg dan regelmatig blikken en vragen als 'Wat is dat?' 'Heb je je bezeerd?' 'Heb je eczeem?'. Wanneer ik vertel dat het wijnvlekken zijn vragen mensen mij voor de grap 'Heb je teveel wijn gedronken?'


Persoonlijk vind ik het niet vervelend als mensen er naar kijken of er naar vragen. Ik weet niet beter dan dat ik ze heb en vind dit ook niet erg. Als de wijnvlekken op een andere plek hadden gezeten zoals mijn gezicht, buik of benen, dan was het waarschijnlijk een ander verhaal geweest. Het doet trouwens geen pijn en wanneer ik het koud heb verkleurd hij van rood naar paars. Een wijnvlek kan nooit spontaan verdwijnen, maar tegenwoordig kun je ze wel weg laten halen door middel van laserbehandelingen. Zelf zou ik dit niet snel doen, ik heb er geen last van en het hoort nou eenmaal bij mij.

Heb jij of ken jij iemand in je omgeving met wijnvlekken?

22 opmerkingen:

 1. Hoi Kim,
  Vervelend voor je dat mensen daar zo raar naar kijken. Maar laat je daar niet door beinvloeden hoor, want je ziet er verder prima uit. Laten de mensen zich maar druk maken over echte zaken die in de wereld spelen, toch..?!
  Wel goed van je dat je het zo openlijk laat zien op je blog.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Marco, bedankt voor je reactie! Ik ben het inmiddels al zo gewend.. Zo is dat :)

   Verwijderen
 2. Het valt mij niet eens meer op dat je ze hebt haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat stoer dat je er zo open over doet, lijkt me toch best rot om te hebben. Ik herken het wel, die vragen en aandacht, ik heb zelf een infuus op mijn been (diabetes) en zeker met warm weer, wanneer ik korte broeken of rokjes draag krijg ik ook vaak starende blikken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Ellen :) Aah dat lijkt me ook lastig voor jou.. Ik hoop dat je er niet teveel last van hebt!

   Verwijderen
 4. Wat tof dat je hier aandacht aan besteed! Ik heb zelf een vrij grote brandplek op mijn been die je dus ziet als ik een korte broek of bikini aan hebt, ik krijg dan ook wel eens reacties, maar eerlijk gezegd, net zoals wat jij zegt; maakt het mij niks uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Denise! Fijn dat jij er ook niet echt mee zit :)

   Verwijderen
 5. Goed dat je er over schrijft! Ik ken ook iemand die wijnvlekken heeft, het valt me niet eens meer zo op! Lijkt me toch wel frustrerend al die vragen. Merk ik zelf al, ik heb een chronische pijnaandoening aan mn hand en daar moet ik ook maar uitleg over blijven geven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja soms wel, maar ik snap dat mensen het vragen. Zou ik zelf waarschijnlijk ook doen.. Aah okee, lastig.. Nou durf ik het haast niet te vragen, maar wat houd dat ongeveer in?

   Verwijderen
 6. Wat goed dat je dit op je blog vertelt!
  Vervelend dat mensen vragen gaan stellen. :(

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ken niemand met wijnvlekken, maar herken jouw probleem wel. Ik heb littekens op mijn onderarmen, waardoor ik vaak met lange mouwen loop, ook als het warm is. De vragen en blikken kan ik niet altijd hebben. Zeker niet als ik aan het werk ben. Ik lees hierboven en natuurlijk in jouw artikel vooral dat jullie er schijt aan hebben. Ik hoop ook ooit zover te komen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij heb ik er nooit echt veel moeite mee gehad, voor zover ik me herinner. Wat jammer dat jij er wel veel last van hebt en dat je met lange mouwen loopt in warm weer.. You can do it! :)

   Verwijderen
 8. Ik vind het goed dat je er zo positief mee omgaat. Ik vind ook niet dat je hem zou moeten laten wegdoen.. Zoals je zelf zegt, hoort het bij wie je bent. Ik ken een meisje die het over haar halve gezicht heeft. Dat is wat anders natuurlijk. Zelf vindt ze dat heel erg, maar eens je haar kent stoort het eigenlijk niet en valt het haast ook niet meer op. X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! :) Oh, dat lijkt me inderdaad wel erg.. dan is het zeker een ander verhaal..

   Verwijderen
 9. Fijn dat je je er niet vervelend bij voelt als mensen er naar vragen of naar kijken! Kan me voorstellen dat je het niet laat laseren! vooral als je er zelf geen last/probleem mee hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat goed dat je hier zo open over verteld, het is altijd belangrijk om trots te zijn op wie je bent. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Super stoer dat je er zo over durft te praten!
  Het hoort bij jou!
  Respect dame!
  Liefs mevrouw Iep

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een geluk dat je ze niet hebt in je gezicht, nu ziet het er inderdaad een beetje uit als een blauwe plek. Maar ach, het is niets om je voor te schamen! Het is iets speciaals aan jou :)

  BeantwoordenVerwijderen