MAKE PEOPLE REALIZE THAT WORDS HURT

Het is vandaag Wereldkankerdag (4 februari). Deze dag is door de Union for International Cancer Control uitgeroepen tot internationale bewustwordingsdag waarop mensen in de hele wereld stilstaan bij kanker. Ik heb hier al veel vaker wat over willen schrijven, maar elke keer wist ik eigenlijk toch niet hoe ik het brengen moest of zeggen wou. Dus vandaag, op deze dag, doe ik nogmaals een poging..


Aan de titel kun je misschien al raden waar ik nu naar toe wil.. Ik wil het hebben over schelden en dan vooral met de ziekte kanker. 

Toen ik nog op school zat hoorde ik het woord minimaal wel één keer per dag. Waar het voor de één een verschrikkelijk woord is, lijkt het voor een ander een gewoonte te zijn om het woord in elke zin te gebruiken of om er mee te schelden. Niet alleen in negatieve zin maar zelfs in positieve zinnen word dit woord gebruikt. Ik denk dat dit woord één van de meest voorkomende scheldwoorden is onder de jeugd. Het lijkt zelfs 'normaal' te worden in de huidige maatschappij..

Ik heb het altijd verschrikkelijk gevonden, mensen die schelden met het woord 'kanker'. Het woord alleen al vind ik naar om te schrijven, laat staan dat ik het over mijn lippen kan krijgen.. Het voelt voor mij fout om het woord te typen, om het woord uit te spreken. Er zijn momenten geweest na het horen van dit woord, dat het continu in mijn hoofd bleef malen. Dat ik het diegene blijf horen zeggen, terwijl alles wat ik wou - het woord niet horen. Ik kan niet goed beschrijven wat het met mij doet als ik dit woord hoor, maar het raakt mij diep en breekt mijn hart in stukjes. 

Zelf vond en vind ik het altijd moeilijk om mensen hier op aan te spreken. Niet omdat ik er niet iets van wil zeggen, maar omdat het me zo raakt dat ik eerder op een punt van uitbarsten sta. Ik heb dan ook altijd diep respect voor de mensen die dit wel doen en kunnen. Tegenwoordig probeer ik er wel iets van te zeggen als ik het in mijn omgeving hoor en laat ik mensen weten dat het niet normaal is om op die manier te praten. 

Ik weet dat er veel verschillende meningen zijn over de uiting van dit woord en andere ziektes, maar in mijn ogen is het gewoon not done. Het is zo jammer als mensen onnodig schelden. Er zijn zoveel andere manieren om je gedachtes, emoties of mening uit te drukken. Houd een beetje rekening met een ander, heb een beetje respect. Niet alleen vandaag op deze dag, maar altijd..


Be careful with words, because once they are said they can only be forgiven not forgotten.

6 opmerkingen:

 1. Ik denk inderdaad dat je dit soort woorden niet hoort te gebruiken in zo n context. Dat veel mensen het doen betekend zeker niet dat het hoort. Ik denk dat je voor jezelf bepaalde normen en waarde voorop moet hebben staan en je daar naar handelt.

  Veel mensen hebben denk ik gewoon niet meer door dat het ronduit beledigend en pijnlijk is voor mensen die geliefde aan deze ziektes hebben verloren.

  xx

  Hele mooie post!

  Curvybird.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben het helemaal met je eens. Sowieso is kanker een onderwerp wat me altijd erg raakt en emotioneert. Hier scheld je niet mee naar mijn mening, ik probeer er ook altijd iets van te zeggen tegenwoordig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het verschikkelijk als mensen deze woorden gebruiken! kan er heel slecht tegen.. Heb er een paar keer wat van gezegd, waarbij ik bij 1 iemand gewoon knetter hard werd uitgelachen waar ik me wel niet mee bemoeide en dat ik niet zo zielig moest doen, het was toch " maar " gewoon een woord.. nee ik vind het slecht en wanneer iemand in mijn vertrouwde omgeving het word gebruikt krijgt die het ook wel flink te horen! Op straat kijk ik een beetje uit wat ik zeg ghehe, om gevallen als hiervoor te voorkomen

  Goed dat je er over schrijft!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi geschreven. Ik kan er ook niet tegen, krijg er echt de kriebels van. Velen snappen niet dat dit echt kwetsen kan overkomen. Ik durfde er nooit iets van te zeggen helaas.

  BeantwoordenVerwijderen