BUDAPEST

De hoofdstad van Hongarije. Budapest was vroeger verdeelt in twee steden, Buda en Pest. Beide delen liggen ieder aan een zijde van de rivier de Donau. Ongeveer 4 miljoen bezoekers per jaar, de belangrijkste toeristische bestemming van Hongarije. Een stad waar je een keer geweest moet zijn, dus daar gingen we dan, een dagje de toerist uithangen! 

Als eerste zijn we bij het Westend Citycenter geweest. Dit winkelcentrum heeft meer dan 150 winkels en ligt naast het West station. We hebben een paar winkels bekeken, maar ik wou graag meer van Budapest zien dus we gingen al snel verder. Niki (mijn bonus zus) had een leuke route bedacht zodat we verschillende dingen kon bekijken.


Na een wandelroute langs verschillende mooie gebouwen en leuke straatjes kwamen we aan bij het Heldenplein (Hősök tere). Dit plein is in 1896 aangelegd om de duizendste verjaardag van Hongarije te vieren. Centraal op het plein staat het Millenniummonument. Achter het Millenniummonument staan twee zuilengalerijen waarin veertien standbeelden van Hongaarse beroemdheden verwerkt zijn. 


Achter het plein ligt het stadspark Városliget, daar hebben we even rondgelopen, wat gedronken en gegeten. Met 1 kilometer is dit park het grootste park in Pest. Hier vind je ook het Vajdahunyad-kasteel.
Vanuit het centrum zijn we naar één van de elf bruggen gegaan. In totaal staken we drie bruggen over waarvan de eerste de Margarethabrug was. Vanaf deze brug kun je ook naar het Margaretha-eiland, een parkeiland in de rivier de Donau. In dit park zijn verschillende tuinen, eetgelegenheden en speciale fiets en hardlooproutes. Voor auto's is dit park niet toegankelijk. Op het eiland hebben we even in het park gezeten om bij te komen van al het lopen en toen zijn we verder de brug over gestoken om aan de andere kant van de rivier te gaan lopen.


Vanaf deze kant konden we het Hongaarse parlementsgebouw goed zien. Het gotische bouwwerk is het grootste parlementsgebouw van Europa. In Boedapest is dit één van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden.
De tweede brug die we over gingen was de Kettingbrug, de oudste brug in Budapest (1849), persoonlijk vind ik dit ook de mooiste van de elf bruggen. Rechts op de foto zie je de Gellértheuvel, waar we later op de avond heen zouden gaan. Nadat we de brug overgestoken waren hebben we een leuk restaurantje gezocht om te gaan eten.Na het eten begon het al te schemeren en zijn we verder gelopen langs de Boulevard, op weg naar de laatste brug die we over zouden gaan. De Elisabethbrug, een wat modernere brug. Via deze brug kwamen we terrecht bij de Gellertheuvel, een belangrijke bezienswaardigheid. Het was even de vraag of we de heuvel wel of niet gingen beklimmen want het was toch wel een behoorlijk eind en we moesten ook de weg naar het station nog zien te vinden om de laatste trein te halen, in het donker en zonder navigatie.


We besloten om toch te gaan, omdat we het heel graag wouden zien. Bovenop de heuvel staan twee bouwwerken de Citadel en het vrijheidsbeeld. Het was een hele klim om er te komen ruim 234 meter hoog, maar dan heb je ook wel een prachtig uitzicht over Budapest! 
Gelukkig hebben we met hulp van wat mensen het station kunnen vinden en zaten we aan het einde van de avond veilig maar wel moe in de trein terug. We hebben die dag meer dan 22 kilometer gelopen, maar het was zeker de moeite waard. Budapest is een hele mooie stad om te zien, zeker een aanrader!

Ben jij al eens in Budapest geweest?

8 opmerkingen:

 1. Lijkt me heel mooi! EN het doet me een beetje denken aan Praag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hele mooie stad! Zelf ben ik nog nooit in Praag geweest.

   Verwijderen
 2. Budapest is echt zo mooi, ik kan niet wachten om er in april heen te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prachtige stad, alvast heel veel plezier!

   Verwijderen
 3. Oh wauw wat heb je veel in één dag gestopt! Ik vind het ook echt een mooie stad. Zelf ben ik er weleens in de winter geweest en zal graag nog eens terug gaan in de zomer :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het was een hele tocht haha. Oh wat leuk dat je er ook bent geweest en in de winter!

   Verwijderen