GEZONDE EIGENGEMAAKTE JAM


Toen ik laatst een recept zocht om gezonde wafels te maken bedacht ik me dat daar eigenlijk ook een gezonde topping op zou moeten. Gewone jam zit vol met allerlei toegevoegde en geraffineerde suikers, niet echt gezond dus, maar wel lekker! Ik besloot om opzoek te gaan naar een gezond recept om zelf jam te maken.

Eigenlijk is het heel erg makkelijk en daarom ook leuk om zelf eens te maken! Het enigste wat ik voor deze jam heb gebruikt is een pakje diepvries fruit en 2 a 4 eetlepels honing. Ik koos voor bosbessen, maar je kunt natuurlijk ook gaan voor aardbei of een andere fruit soort.

Het bevroren fruit en de honing doe je samen in een pan en dit breng je aan de kook. Je moet wel regelmatig even roeren anders heb je de kans dat het aan gaat branden. Als alles zo'n beetje vloeibaar is geworden kun je er voor kiezen om het nog te mixen tot het echt een glad geheel is, maar je kunt het ook zo laten, zodat er nog wat stukjes fruit tussen zitten. Als je het mixt tot een glad geheel zal de jam erg dun worden, dus ik koos ervoor om het zo te laten. Laat de jam nog even op het vuur staan tot het wat is ingedikt.

Hierna kun je de jam in een potje gieten en draai je de dop erop. Laat het potje buiten de koelkast afkoelen en daarna is het klaar voor gebruik! Bij verschillende winkels kun je leuke potjes vinden voor je jam. Ik kocht deze bij de Action met de tekst 'homemade'. Bij de Xenos hebben ze trouwens echte Weckpotjes, die zijn ook erg leuk, maar wel een stukje duurder.

De jam is ongeveer 1,5 a 2 week houdbaar, daarom heb ik maar een kleine hoeveelheid gemaakt. Ik had verwacht dat de jam wat zuur zou zijn, maar dat viel mij reuze mee, ik vond hem erg lekker. Dit ga ik zeker vaker maken!

Heb jij wel eens zelf jam gemaakt?