365 GRATEFUL

In het jaar 2014-2015 heb ik elke dag één foto gemaakt van iets waar ik dankbaar voor was. Dit project, genaamd 365 Grateful, is gecreëerd door Hailey Bartholomew. Zij deed in het begin van 2008 een poging om op deze manier haar depressie te bestrijden. Een jaar lang maakte ze elke dag een Polaroid-foto van iets waar ze dankbaar voor was. Dit was een hele klus, maar uiteindelijk genoot ze er ontzettend van! De discipline van het zoeken naar de goede dingen die elke dag gebeurden veranderde haar leven (en dat van vele anderen) op zoveel manieren.


De eerste keer dat ik de video van Hailey en haar project bekeek is al een hele tijd geleden, maar is me altijd bij gebleven. Ik vind het zo'n mooi project! Toen ik zelf aan het einde van 2013 wat minder goed in mijn vel zat en veel thuis zat, zonder werk, besloot ik om in het nieuwe jaar met dit project te beginnen. Zo had ik weer een doel voor ogen en een bezigheid in mijn dag.

Ik geloof dat er elke dag iets is om dankbaar voor te zijn. Je moet het soms alleen even vinden of realiseren. En dat was op sommige dagen best lastig, dat geef ik eerlijk toe. Want waar ben je nou dankbaar voor als je ziek bent of de hele dag alleen thuis zit? Het zoeken en realiseren van die kleine dingen hebben mij op een andere manier leren kijken. Ik zie nu dingen die ik anders niet gauw zag of opmerkte, dingen die zo gewoon zijn geworden of vanzelfsprekend. Afgelopen jaar ben ik me veel bewuster geworden van alles en iedereen om me heen. 


Als ik me nu een keer wat minder goed voel kijk ik terug naar alle foto's die ik heb gemaakt voor dit project en dan realiseer ik me weer hoe dankbaar ik elke dag weer mag zijn en hoeveel lichtpuntjes er zijn. Stil staan bij die kleine dingen laten mij zien hoe mooi het leven eigenlijk is. Er waren dagen bij dat ik simpelweg bijna vergat om een foto te maken omdat ik te druk bezig was met andere dingen en er waren momenten waarop ik mijn camera er niet bij wou pakken, omdat ik van het moment zelf wou genieten. 


Aan de ene kant ben ik blij dat het project erop zit, want het is toch wel een hele klus. Elke dag één foto maken klinkt misschien wel makkelijk, maar om dag in dag uit je camera mee te nemen is toch wel een hele opgave. Aan de andere kant zal het gek zijn, dat ik nu niet elke dag meer een foto maak, het is zo'n gewoonte geworden. Maar hopelijk sta ik elke dag nog eventjes stil bij hetgene weer ik dankbaar voor ben en vergeet ik die momenten niet. Ik ben heel blij dat ik dit project heb gedaan en dat ik er met een lach op terug kan kijken!

It's not happiness that makes us grateful,
but gratefulness that makes us happy.